Tradycyjna budowa pieca chlebowego opiera się na odpowiednim skonstruowaniu paleniska i kopuły nad paleniskiem, idealnym rozwiązaniem jest stworzenie kopuły w łuku. Kopuła taka umożliwia dobre, równomierne nagrzanie wnętrze pieca.
Odpowiednio nagrzany spód i kopula pieca oddając zmagazynowaną uprzednio energię [promieniując] stwarzają idealne warunki do wypieku chleba. Piec wykonywany jest z materiałów
ognioodpornych co wydłuża jego żywotność i umożliwia dobre zmagazynowanie energii.
Piec chlebowy w konstrukcji zbliżony jest do włoskiego pieca do wypieku pizzy, istotna jest również kopuła nad paleniskiem.
Piece projektowane są i budowane pod indywidualne potrzeby w projekcie ustalana jest wielkość pieca, przeznaczenie jak również rodzaj wykończenia tzn. efekt wizualny końcowy i rodzaj
akcesorii.
Na zdjęciach widzimy dwa typy drzwiczek:
– drzwiczki żeliwne [estetycznie wykonany odlew umożliwiający zastosowanie drzwiczek z szybką]
– drzwiczki ceramiczne [niepowtarzalny indywidualnie wykonany przez artystę ceramika projekt]
Ciekawostka: w piecu chlebowym można również wypalać ceramikę.