Piec w domu jest jak osoba. Jest jego sercem i duszą. Trzeba o niego dbać i karmić, a on odwzajemnia się ciepłem, dźwiękiem trzaskających płomieni, zapachem drewna i smakowitych potraw pyrkających na kuchni….
Piece kuchenne zazwyczaj kojarzą się z kuchnią kaflową. Zdun Janusz Wrzecionko wykorzystuje tradycyjne metody budowania pieców, z zastosowaniem pierwotnych materiałów, takich jak kamień, cegła, polepa z gliny, nadając swoim dziełom wyjątkowy, rustykalny charakter. Dzięki temu każdy piec jest inny, ma swoją niepowtarzalną osobowość.
Zachęcamy do obejrzenia fragmentu filmu o Januszu z cyklu „Karpaty Dyzajn”, zrealizowanego przez Justynę Łuczaj dla TV DOMO +
Program warsztatów:
1. Zapoznanie się z materiałami i narzędziami zduńskimi.
– przygotowanie materiałów do budowy pieca
– zaprawy zduńskie: szamotowe, gliniane
– łączenie materiałów (kamień, cegła szamotowa, cegła ceramiczna, kafel)
– akcesoria piecowe: drzwiczki paleniskowe, ruszta, blachy, ramy; sposób montażu,
2. Proces powstawania typowego pieca kuchennego.
3. Składanie i łączenie materiałów ze sobą za pomocą zapraw zduńskich.
4. Zasady projektowania z uwzględnieniem funkcji użytkowych i estetycznych.
5. Realizacja pieca kuchennego.
Cena warsztatu – 1500 zł
/obejmuje również materiały, noclegi i wyżywienie/
Zainteresowanych prosimy o zgłoszenia do 16 czerwca 2017 poprzez formularz kontaktowy, zamieszczony poniżej, oraz wpłatę na rachunek bankowy:
Podkarpacki Bank Spółdzielczy oddział w Sanoku:
93 8642 1184 2018 0017 2215 0001
Kontakt: Monika Wolańska – 608574540
Zajęcia rozpoczynają się w piątek 17 lipca 2017 o godz.15.00 i kończą w niedzielę 23 lipca 2017 o godz. 14.00.